Hvad er atletik

ATLETIK er en fællesbetegnelse for løbspring og kast.

 

Atletik er idrætsgren som af består af et antal løbe-, spring- og kastediscipliner. Ordet atletik stammer fra det græske ord athlos, som betyder konkurrence.

Atletik var på programmet under de første antikke olympiske lege 776 f.Kr.. Flere af atletikkens discipliner er af antik oprindelse og blev, i konkurrencemæssig udformning, grundlagt i det antikke Grækenland.

Atletik var en af de idrætsgrene, som kom med på programmet, da de moderne olympiske lege startede i 1896. Kvinder deltog første gang i legene i 1928 i Amsterdam. Atletik har været en del af OL-programmet siden.

Atletik i moderne tid bliver oftest arrangeret på et atletikstadion med en 400 meter lang løbebane. Disciplinerne kast og spring udføres oftest i banens inderkreds. Der findes også landevejs-, gade- og crossløb som arrangeres udenfor atletikstadion.

Kvinder og mænd konkurrerer ikke mod hinanden, men deltager i samme stævner og i sommetider også i samme løb. Generelt løber kvinderne samme distancer som mænd, dog er hækkenes højde i hækkeløb og forhindringerne i forhindringsløb lavere for kvinder og kortere. Desuden er der kortere afstand til første hæk, mellem hækkene og fra sidste hæk til mål. Endvidere løber kvinderne 100 meter hæk, mens mændene løber 110 meter hæk. Vægten af kasteredskaberne er ligeledes mindre.

Hvorfor dyrke atletik?
For at opnå en god fysisk form. Atletik dyrkes af alle aldersgrupper med vidt forskellig træningstilstand. Atletik kan dyrkes hele livet igennem og giver en alsidig kropslig uddannelse. I atletik konkurrerer man både imod andre og imod sig selv, hvoraf det sidste er langt det vigtigste. Det er en tilfredsstillelse at mærke, at man igennem træning bliver bedre og bedre. For at være sammen med andre mennesker. Atletik er også kontakt med nye mennesker, både under træning og konkurrence.

I Vejen Atletik Forening lægges der meget vægt på det sociale, at medlemmerner har et godt sammenhold og bakker hinanden op. Ligeledes vægter VAF det meget højt at atleterne får stiftet bekendskab med alle discipliner indenfor atletik til træningen.

 

Kilde: www.dansk-atletik.dk, wiki og Vejen Atletik Forening
2014